Legal graffitivägg redo för ny konst

14 oktober 2022

I snart tjugo år har väggen funnits i Kvarnbyn, med möjlighet att helt lagligt uttrycka sig genom färg och form. Senaste tiden har det varit svårare att få färgen att fästa eftersom underlaget börjat flagna. Efter intensiva dagar med hårt arbete har nu Mölndalsbostäders gäng gjort det möjligt för ny härlig graffitikonst att ta plats.

Väggen kom till i samband med Mölndals museums utställning "Alltså finns jag", där graffitikonsten lyftes fram. Det var ungdomarna som medverkade i utställningen som kom med förslaget. Dåvarande museichefen Marie-Louise Olsson passade idén vidare till Mölndalsbostäder som sa ja till projektet. Jonathan Josefsson, som på den tiden var känd som Ollio på Göteborgs gatukonstscen, var en av de medverkande ungdomarna.

Efter många år med flera lager av färg har det börjat flagna. Det har inte sett så snyggt ut det senaste och varit mycket jobb med att städa upp det som släppt från väggen.

"Vi har gjort ett jättejobb med att skrapa rent väggen, säger Emelie Rosenblom, förvaltningsassistent. Vi har fokuserat på att ta bort de delar där det var tjocka lager och ställen där det var löst och började släppa."

Tio personer och tre timmars intensivt skrapande och hackande i ösregn senare är väggen redo för ny graffitikonst!

Tack Emelie, Jörgen, Jesper, Anton, Karin, Camilla, Kristoffer, Michael, Clas och Arben för insatsen och glada miner trots både hårt jobb och dåligt väder.

Graffitiväggen

– Ligger på baksidan av en garagelänga ut mot Kvarnbygatan i Mölndal – Syftet är att ge ungdomar möjlighet att utöva graffiti som konstform – De som utnyttjar väggen ansvarar för att ta med sig burkar och skräp därifrån.