En övermogen banan är också en banan

Kategori: Livet hemma
Publicerad 26 september 2024

Har du brunfläckiga och mjuka bananer i fruktskålen. Släng dom inte. Vad sägs om att göra bananpannkakor, bananchokladglass eller brasiliansk bananmarmelad? Här får du recepten.

En omogen banan på en rosa bakgrund.
Minska matsvinnet och rädda dina bruna bananer genom våra goda recept.

Nyttiga Bananpannkakor (gluten och laktosfri)

Räcker till en till två personer. Receptet går bra att dubbla. Passar bra som lunch eller mellanmål. 

  • 1 lätt övermogen banan
  • 2 ägg
  • Om man vill 1/2 tesked psylliumfrön för att hålla ihop smeten
  • Krydda gärna med lite malen kanel eller kardemumma.

Gör så här:

  1. Mosa bananen.
  2. Knäck i äggen.
  3. Blanda alla ingredienser till en jämn smet, använd gärna stavmixer.
  4. Stek pannkakorna i smör eller kokosolja på medelvärme. Lämplig storlek är cirka 15 centimeter i diameter
  5. Servera med bär, nötter och fröer för ett nyttigt mellanmål. 

Bananchokladglass

Förbered med att frysa ner bananen i skivor minst två timmar. Räcker till två till tre personer.

  • 3 lätt övermogna bananer, frysta i skivor
  • 2–3 matskedar kakao (inte o’boy-pulver)
  • 1–2 matskedar honung
  • 1–3 matskedar vatten

Gör så här:

  1. Skiva bananen och lägg i frysen minst 2 timmar. 
  2. Ta ut bananerna ur frysen och låt tina i tio minuter.
  3. Tillsätt övriga ingredienser, börja med någon matsked vatten.
  4. Mixa i matberedare. Tillsätt mer vatten om det behövs. Bananchokladen ska bli slät och ha samma konsistens som mjukglass.

Brasiliansk bananmarmelad

  • 5 lätt övermogna bananer
  • 2 deciliter Muscovadosocker
  • 2 hela korn av kryddnejlika 1 kanelstång

Gör så här:

  1. Mosa bananerna.
  2. Värm upp sockret i en kastrull på låg värme tills det smälter helt.
  3. Tillsätt de mosade bananerna samt kryddorna.
  4. Koka marmeladen försiktigt på spisen. Ju längre tid, desto fastare och mörkare blir den.
  5. När du är nöjd med konsistensen, lägg över marmeladen i en skål och låt svalna.
  6. Förvara din bananmarmelad i en burk med lock i kylskåpet.