Vems ansvar, ditt eller vårt?

Kategori: Den sköna känslan att komma hem
Publicerad 18 mars 2025

Vad ansvarar du för i din bostad, och vad kan du få hjälp med? Driftteknikern Alexander och bovärden Karin får dagligen frågor om trasiga element, igensatta avlopp och mycket mer. Här reder vi ut vanliga missförstånd – och delar med oss av våra bästa tips för ett enklare boende.

Två porträttbilder som föreställer en ung leende man med skäggstubb och en ung leende kvinna med håret uppsatt i tofs.
Alexander, drifttekniker och Karin, bovärd har båda lång erfarenhet av att hjälpa våra hyresgäster.

Att hyra sin bostad innebär flera fördelar. Om spisen går sönder eller elementet slutar fungera kan du enkelt registrera ett ärende via Mina sidor, mejl eller telefon. Som hyresvärd ansvarar vi för större underhåll och ser till att fastigheten, gemensamma utrymmen och utemiljöer är välskötta och fina. 

Vårdplikten och hyresgästens ansvar

Att bo i hyresrätt innebär också ett eget ansvar. Enligt hyreslagens vårdplikt behöver du som hyresgäst sköta om din bostad, förebygga skador och felanmäla i tid.

En ung pappa på väg ut från en port tillsammans med sin lilla dotter håller upp dörren för en fastighetsarbetare på Mölndalsbostäder.

Genom att förtydliga vem som ansvarar för vad kan vi tillsammans skapa en trivsam och välskött boendemiljö.

Saker som är bra att känna till

  • Belysning - Som hyresgäst ska du byta ljuskällor själv, som till exempel lysrör. Däremot ansvarar vi för armaturen i badrum och kök, förklarar Alexander.
  • Problem i badrummet - Om vattnet rinner ner långsamt i duschen eller om det luktar illa i badrummet beror det oftast på att golvbrunnen behöver rensas. – Rengör regelbundet så slipper du oftast problemet helt. Det är alltid bra att förebygga, tillägger Alexander. 
  • Svartmögel - Svartmögel visar sig som små svarta fläckar och trivs särskilt bra på silikonfogar i badrummet. Det beror oftast på fukt och bristande rengöring, även om många felaktigt tror att det orsakas av dålig ventilation. – Låt dörren stå öppen efter dusch i en halvtimma och rengör regelbundet för att undvika problem. Har det uppstått svartmögel finns speciella rengöringsmedel i handeln, tipsar Karin.

Så undviker du vanliga problem i köket – enkla lösningar för fläkt och kyl

Köket är en plats där smuts och fett lätt samlas. Det kan orsaka problem i bland annat köksfläkten och i kylskåpet. – De här problemen ligger på hyresgästens ansvar, men är enkla att fixa, tipsar Karin. 

  • Problem från köksfläkten - Fett som droppar från fläkten beror ofta på att filtret är igensatt. Rengör fettfiltret i fläkten med varmt vatten och diskmedel, eller kör det i diskmaskinen. Ett smutsigt filter kan vara brandfarligt och försämra ventilationen.  – Glöm inte rengöra själva hållaren filtret sitter i, påminner Karin. Något hon ser att många glömt när de flyttstädat. – Ju oftare man städar och håller rent, ju enklare blir det att få bort smutsen, tillägger hon. 
  • Vattenansamling i kylskåpet - Om det samlats vatten i kylen beror det oftast på ett igensatt dräneringshål. Det är ett hål som sitter inuti kylskåpet på den bakre väggen. Oftast sitter det långt ner. Rensa dräningshålet med en tops eller ett sugrör. – Genom att hålla rent i kylen regelbundet undviker man att hålet täpper igen. Det är alltid bra att förebygga genom att torka ur och rengöra kylen med jämna mellanrum, säger Alexander. 

– Vi hjälper gärna till, men vårt fokus måste vara på akuta och större problem. Ju fler som känner till sitt eget ansvar, desto snabbare kan vi åtgärda de mest brådskande felen.

Det är inte tillåtet att sätta upp egna innerväggar eller byta ut interiörer

När Alexander och Karin ibland är ute på reparationer hos hyresgästerna kan de upptäcka att hyresgästen har gjort egna ändringar.

– Det händer att någon satt upp en vägg eller gjort en ny dörröppning. Men sådana ingrepp kan påverka ventilation och framtida underhåll, säger Karin. Detta gäller även om det är fackmannamässigt utfört. – I de fall vi upptäcker att hyresgästen ändrat i planlösningen måste de ändra tillbaka och bekosta skador som uppstått. 

Fastmonterad inredning ska vara kvar under hela boendetiden. Om otillåtna ändringar upptäcks behöver de återställas och bekostas av hyresgästen. – För att vi ska kunna reparera eller ersätta delar måste vi ha koll på vad som finns i våra fastigheter, säger Karin. 

– Är man osäker är det alltid bäst att fråga oss först. Då slipper man problem längre fram, tillägger Karin.

En ung pappa med sin dotter på armen i ett kök där en kvinna från Mölndalsbostäder fixar ett köksskåp.

Varför är det viktigt att förstå vem som ansvarar för vad?

När hyresgäster hör av sig om saker de själva ansvarar för tar det tid från andra ärenden som ligger på vårt ansvar. Karin förklarar:

– Vi hjälper gärna till, men vårt fokus måste vara på akuta och större problem. Ju fler som känner till sitt eget ansvar, desto snabbare kan vi åtgärda de mest brådskande felen.

Det handlar också om att förstå att den som orsakar skada på lägenheten kan bli betalningsskyldig.

– Det här är något många inte känner till. För att ingen ska drabbas av en oväntad kostnad är det viktigt att tydliggöra vad som gäller, berättar Karin.

Vårt ansvar som hyresvärd

Vi ansvarar för att fastigheten, gemensamma utrymmen och det som hör till din bostad fungerar som det ska. Men för att kunna åtgärda problem i tid behöver vi din hjälp.

– Om något är trasigt, felanmäl direkt. Väntar man för länge kan skadan bli större och ta längre tid att lösa. Kan även bli onödiga kostnader, säger Alexander.

Exempel på problem du ska göra en felanmälan på:

  • lösa eluttag
  • trasiga vitvaror
  • strömlösa uttag
  • strömbrytare som inte fungerar
  • toalett som står och rinner 
  • balkongdörr/fönster som inte går att stänga ordentligt
  • garderobsdörr som lossnat
  • ringklocka som inte fungerar
  • droppande kranar
  • trasig spis
  • trasig spisfläkt
En man sitter med sin hund i knät vid ett bord och tittar på sin Ipad i skenet av en lampa.
På vår hemsida får du svar på de vanligaste boendefrågorna.

Tips på bra rutiner för ett bättre boende

Det finns några saker vi ofta får frågor om som vi gärna vill tipsa om för att undvika framtida problem, berättar Karin och Alexander.

  • Problem med ventilationen - Spaltventiler ska alltid vara öppna för att ventilationen ska fungera. Läs mer om värme och ventilation.
  • Mörka fläckar på parkettgolvet - Använd så lite fukt som möjligt när du städar parkettgolv. För mycket vatten kan tränga ner i trägolvet och orsaka mörka fläckar eller svällande golv. Dammsug regelbundet och torka bort fläckar direkt. – Det är en vanlig missuppfattning att man måste våttorka varje vecka, tillägger Karin. Det räcker att dammsuga för att hålla rent.
  • Skadedjur - Om du har skadedjur, som till exempel silverfiskar, ska du kontakta Rentokil direkt. Kontaktuppgifter finns i ditt trapphus eller via länken kontakta Rentokil.

Ta vår hemsida till hjälp

Vår hemsida är fylld av information som kan hjälpa dig med de vanligaste bofrågorna. Här kan du bland annat läsa om hur du bäst tar hand om din bostad

Tillsammans skapar vi ett trivsamt boende

Genom att känna till vad du själv ansvarar för och vad vi som hyresvärd tar hand om, kan vi tillsammans skapa en trygg och välskött boendemiljö. Små insatser i vardagen, som regelbunden rengöring och snabb felanmälan, gör stor skillnad för både ditt eget hem och hela fastigheten.

Har du fler frågor om din bostad? Besök vår hemsida för praktiska tips och information eller kontakta oss