Hurra! Vi är en av tre finalister i tävlingen Bästa Klimatinitiativen

Publicerad 1 november 2023

Genom vårt utvecklingsprojekt ”Soperstars” är vi nu nominerade i Sveriges Allmännyttans tävling Bästa Klimatinitiativen, kategori stora bolag.

Charlotta Brolin Mölndalsbostäder, Håkan Labe, Mölndals stad och Jesper Wegge, Mölndalsbostäder är några av deltagarna i projektet "Soperstars"

Kanske har du som hyresgäst redan fått ta del av vårt arbete inom Soperstarsprojektet. Vi har bland annat knackat dörr och pratat avfall, satt upp nya skyltar i miljörummen, satt på mindre inkastluckor på kärlen eller delat ut information som handlar om hur du ska sortera bättre.

Mål med fokus på miljö och ekonomi

Målet med projektet är att halvera restavfallet till år 2030. Avfallshantering har en stor inverkan på klimatet men det är också en stor del av din hyra där vi arbetar för att hålla kostnaden nere. Vi vill utbilda och göra det enklare för dig som hyresgäst att sortera rätt.

När vi mäter avfallet genom digital teknik kan vi hålla koll på hur stor mängd det är i avfallskärlen. På så vis är det lättare att se om det behöver tömmas oftare eller mer sällan. Det blir också mer ordning i miljörummen. Om du och dina grannar hjälps åt att slänga rätt sak på rätt plats blir det en vinst för alla. Vi har testat olika åtgärdskampanjer för att kunna utöka de aktiviteter som vi ser fungerar bra. Projektet genomförs i samarbete med tekniska förvaltningen, Mölndals stad och Bintel.

De projekt som nu går till final tar upp viktiga frågor med mycket fokus på beteendeförändring och att skapa engagemang hos både personal och hyresgäster. Dessa perspektiv är avgörande för att uppnå verklig förändring

Är du nyfiken på att läsa mer om projektet och även se de andra finalisternas bidrag kan du läsa mer på Sveriges Allmännyttas hemsida. Tävlingen avgörs i Linköping 14–15 november. Håll tummarna för oss.