Simskola skapar trygghet vid vattnet

Publicerad 10 juli 2023

I samarbete med Svenska livräddningssällskapet genomförde vi under vecka 28-29 sommarsimskola för barn. Allt för att öka simkunnighet och vattenvana samt skapa trygghet vid vattnet för våra hyresgäster.

Det är en mulen morgon, men uppslutningen är god och barnen delas in i olika grupper, baserat på simkunnighet. De minsta som inte har någon vattenvana börjar med att lära sig att hoppa ner i vattnet från kanten, att vistas i vattnet och doppa huvudet. Nästa steg är grunderna i simning, som armtag och benrörelser. Målet är att barnen som går igenom alla nivåerna slutligen skall kunna simma 200 meter varav 50 meter på rygg. Det är det som definierar att man är simkunnig. En gång per vecka är det märkestagning som är öppen för alla och helt kostnadsfri. 

– Frågan om simskolan kom faktiskt från en av våra hyresgäster, säger Marie Noaksson, som är marknadskoordinator på Mölndalsbostäder. Vi vill bidra till en ökad trygghet kring vatten i vårt område. I dag har många också en ansträngd ekonomi och därför tror vi att den här typen av ekonomisk insats bidrar till att fler tar chansen att gå i simskolan, som är så viktig. Det har de med sig resten av livet. Marie fortsätter; Det kändes bara rätt i hjärtat, så det var inte ett svårt beslut att vara med och stötta Svenska livräddningssällskapet.

Det är så många barn som inte kan simma men det är jätteviktigt att lära sig och en billig livförsäkring.

Anita från Livräddningssällskapet kommer upp från bryggan där barnen simmar.

– Det är så många barn som inte kan simma men det är jätteviktigt att lära sig och en billig livförsäkring.” säger hon. Det är stor skillnad på att lära sig simma i en bassäng och i öppet vatten. Sjön kan verka läskig för de mindre barnen, speciellt när de inte ser bottnen, men det är i det här området som många barn kommer att vistas i sommar. Det vackra naturområdet kring Sisjön bjuder in till att spendera dagarna här och då är det viktigt att vara trygg i och omkring vattnet.

Ett av barnen som deltagit i simskolan är Samuel som är med i en av grupperna för de mindre barnen.    
 
- Det är viktigt att gå simskola och jag tycker det är jätteroligt att simma, konstaterar han även om han huttrar lite under badlakanet. 

Sommarsimskola

Som hyresgäst får man en kraftig rabatt på kostnaden för sommarsimskolan och betalar endast 100 kronor för hela veckans lektioner. Det är en halvtimmes undervisning varje dag som genomförs av simlärare från livräddningssällskapet. Den första veckans simskola hade 30 elever.

På Mölndalsbostäder kommer vi utvärdera veckorna och hoppas på att kunna utöka det med fler veckor framöver och på sikt kanske även ordna en simskola för vuxna.