Skateboard är frihet!

Publicerad 25 maj 2022

Mölndals stad ville bygga en skatepark och några drivna småbarnsföräldrar såg chansen att göra skillnad. Nu blandas generationerna i Kållereds multipark.

ÅTTA-ÅRIGE ALEC SANDOW GOUGH tar sats med sin sparkcykel och kör upp på betongpyramiden. Ett kort men kontrollerat hopp senare svänger han in till vännen och klasskompisen Felipe Fleischer, som tagit en paus med sin bräda.

– Jag skejtar också, men när man är nybörjare kan man göra lite mer på en kickbike. Det roligaste är att hoppa, säger Alec.

Felipe nickar och pekar mot den halfpipe, en välvd miniramp i betong, han nyss åkte i.
– Allt blir roligare när man kan det. För en halvtimme sedan kunde jag inte åka där – men nu kan jag det.

Felipes breda leende säger resten.

Borta på quarterpipen, en sorts ramp, sitter David Gough, pappa till Alec, med sin skateboard och mår lika bra. Det var sådana här stunder han och några vänner drömde om när de för åtta år sedan bildade Mölndals Skateboardförening. De var nyblivna föräldrar och delade ett skateboardintresse som de ville få chansen att sprida vidare till sina barn. Eller ja, till alla som gillar skateboard.

– Vi hade läst i Mölndals-Posten att kommunen skulle satsa en miljon kronor på en skatepark i Kållered, säger David. Då tänkte vi ”det här måste bli bra!”, och tog kontakt för att få vara med och påverka.

Vi är jättenöjda, detta är en av de bästa parkerna i Göteborgsområdet

Och påverka fick de. Föreningen har varit med från första skiss till arbetet med att sköta parken. Bland annat hjälpte landskapsarkitekten David – yrkesvalet inspirerades starkt av hans stora hobby – till att ta fram bygglovshandlingar och han bollade tankar om storlek och placering med kommunens planavdelning.

Det hela landade i en 350 kvadratmeter stor multipark några stenkast väster om Ikea. Den stod klar 2017 och har sakta men säkert fyllts med allt mer innehåll.

– Vi är jättenöjda, detta är en av de bästa parkerna i Göteborgsområdet, säger David. Jag gillar särskilt att här finns något för alla stilar.
Han fortsätter:

– Parken har använts mer än jag vågade hoppas på, inte minst tack vare engagemanget från Kållereds fritidsgård. De marknadsför parken bland ungdomar, hjälper föreningen att ordna skateskola på somrarna och ser till att det finns skate- och skyddsutrustning att låna.

DEN SENA MARSSOLEN är på väg ner bakom höjden i väster. Detta är första gången för året flera av de närvarande är ute med brädan – att åka street är svårt och riskabelt innan vinterns grus har sopats bort från gatorna. Det finns ett uppdämt åksug som den kyliga luften inte rår på.

– Skateboard är frihet! utbrister David. Jag kan ha haft värsta dagen på jobbet, men när jag är på brädan försvinner allt. Och man bli aldrig för gammal för att rulla.

44-åringen avslutar med att drömma större.

– Det finns jättestor potential under Mölndals Bro. Det vore en drömplats för en aktivitetspark, inte bara för skateboard. Plus att området skulle bli mindre otryggt.